Sirkó Zoltán kertészmérnök nem áltagos kertész. Ő az, aki nap mint nap azon dolgozik, hogy a városi területeken színpompás rétek hangulatát valósítsa meg, megteremtve ezáltal az élhetőbb városi közterületeket.

„Nem egyes növényeket, hanem életközösségeket hozunk létre, mely hálózatok képesek az extrém körülményekhez is alkalmazkodni. A biológiai sokszínűséget kiválóan meg lehet mutatni és ismertetni a városi emberekkel is.” – mondja a kertészmérnök.

Ez történt például Hódmezővásárhelyen is. A pár évvel ezelőtt létrehozott parkban felfedezhetünk varjúhájat, kasvirágot, cickafarkat, mentát és megannyi fantasztikus növényt, melyek otthont adnak a pillangóknak, méheknek és más hasznos élőlényeknek.

Sirkó Zoltán Újpest Önkormányzatával közösen ezt szeretné megteremteni Újpesten is. A Vadvirágos Újpest Program keretein belül olyan zöldfelületek létrehozása a cél kerület-szerte, melyek elősegítik a biodiverzitást változatos növénytársulásokkal, hazánk klímáját kedvelő, őshonos fajokkal is, élőhelyet és táplálékot biztosítva a milliószámra pusztuló beporzó rovaroknak.

A természetközeli rétek megtörik az épített környezet egyhangúságát, megmutatják, hogyan lehet a zöld felületeket okosabban és tudatosabban kihasználni. Ezekben a létrehozott életközösségekben az időjárási körülmények függvényében mindig más növények dominálnak, ezáltal egy dinamikus rendszert létrehozva.

De nem csak a szép és hasznos zöldfelületek létesítése a cél, hanem a lakosság szemléletformálása is, amely által közelebb kerülhet a városi emberhez is ez a fajta ökoszemlélet.

„Fontos a sok kommunikáció a lakosság felé is, jó példák megmutatásával, ágyások közelébe ismertető táblák elhelyezésével, érzékenyítő programok elindításával.” – hangsúlyozza Sirkó Zoltán.

Pont ezért Újpesten is, az ágyások létrehozása melett olyan programok és egyéb kezdeményezések elindítása van terveben, amik segíti a helyi lakossággal megismertetni a zöld gondolkodás alapjait, megmutatni nekik azt, hogy miért is fontos, hogy a betondzsungelek helyett élhetőbb lakókörnyezet valósuljon meg, kisebb vagy éppen nagyobb zöldfelületek segítségével.

Ezt célozzák a most átadott Homoktövis Parkban kihelyzet információs táblák is, melyek nem csak a helyszínen, hanem az online térben is tájékoztatást adnak az érdeklődők számára. Sirkó Zoltán Újpesten számos helyszínen valósít majd meg ágyásokat, biodiverz zöldfelületeket, a munkálatok már megkezdődtek a Megyeri úton és a Bőröndös utcánál lévő parkban, de idén még jó pár más helyszínen is feltűnnek majd a színpompás, méhcsalogató növényágyások.