A növények összeválogatásánál fontos szempont, hogy minden évszakban mutassanak. Bár a téli időszakra nem jellemző, hogy lenne virág, azonban ilyenkor, ha nem kerülnek visszavágásra az elszáradt virágok, termések, igen jelentős díszítő értékkel bírhatnak. Képzeljük csak el, hogy milyen szép képet nyújthat egy reggeli, deres vadvirág, amin megcsillannak a felkelő nap sugarai.

Az esztétikai szempontok továbbá azért is játszanak fontos szerepet, mert így az újpestiek minél előbb meglátják, hogy milyen lesz a beültetés végső képe, ezért kerülnek most viszonylag nagy méretű növények elültetésre.

Az egyik fontos célkitűzés az, hogy minél természetközelibb összhatás teremtődjön meg a kijelölt területen. Pont ezért egy többszintűség kialakítását valósítják meg: minden szinten (talajszint, gyepszint, cserjeszint, lombkoronaszint) a megfelelő típusú növények kerülnek beültetésre.

Ez azért is fontos, hiszen az ilyen többszintű beültetések az élőlények, a rovarok szélesebb körét vonzzák, akik egy ilyen felületen nagyobb eséllyel találnak búvóhelyet és táplálékot maguknak. Leginkább a beporzók és lepkék megjelenésére számíthatunk, mivel a színes virágok, az illóolajjal telt, távolról is illatozó növények igazi méh- és lepkecsalogatók. Ezt tapasztalhattuk már most is: az ültetésre váró növényeket már most körbe zsongták a méhecskék.

A növényültetésnél geotextilt használnak, aminek gyomfojtó szerepe van, megakadályozza a talajban lévő gyommagok kikelését, ami az első időszakban nagyon fontos, hiszen megkönnyíti a gazolási feladatokat. Körülbelül 3-4 év után a beültetett növénytársulás zárul, ezzel megszűnik a gyomok élettere, a gyomlálási folyamat minimálisra csökken.

A megfelelő növényválasztással – őshonos és mediterrán vidékről származó növényekkel-, a lehető leghatékonyabb öntözési mód megteremtésével, azaz csöpögtetőcsövek alkalmazásával, valamint vastag mulcstakarással a felhasználandó öntözővíz mennyiségét is minimalizálni tudják, így megvalósul egy optimális fenntarthatóság.

A Homoktövis Parkban találkozhatunk majd keserűfűvel, gólyaorral, hunyorral, erdei pajzsikával, tűzesővel, kékgyökérrel, szellőrózsával, nyáriorgonával, törpefűzzel, japán rózsával, tollas gyöngyvesszővel, és cserszömörcével is.