Elkészültek a Vadvirágos Újpest keretében létrehozandó zöldfelületek. Most már nemcsak a Homoktövis Parkban, hanem a Bőröndös sétányon, a Megyeri úton, a Görgey úton, az SZTK-val szembeni területen, a Pozsonyi úton és a Szigeti József utcában is megcsodálhatják az Újpesten élők a virágos ágyásokat.  

A nyugat-európai nagyvárosok példáját követve Újpest Önkormányzata úgy döntött, hogy biodiverz zöldfelületek létrehozásával próbálja meg biztosítani az ökológiai sokféleséget, és ezáltal közelebb hozza a kerületben élő emberek számára a természetet és a környezettudatos gondolkodást.

A Vadvirágos Újpest program 2020-ban indult Trippon Norbert alpolgármester kezdeményezésére a Zöld Újpest koncepció részeként. Az alpolgármester klímaválság idején hatványozottan fontosnak tartja, hogy élhetővé tegyék Újpestet.

 „A rovar- és gyomirtók használata sajnos egyre elterjedtebb világszerte, emiatt a beporzók gyakorlatilag milliószámra szorulnak ki az élőhelyükről. A klimatikus viszonyoknak megfelelően kiválasztott, majd gondosan elültetett növényeink menedékhelyeket teremtenek ezeknek az állatoknak. Persze türelem kell hozzá, hiszen 2-3 évbe is telhet, mire egységessé, homogénné válik a parkok növényzete, de távlatban jóval fenntarthatóbb is, mint az általánosságban elterjedt egynyári virágok ültetése”.

Meg kell látni a szépet a vadvirágokban         

A projekt kivitelezéséért Sirkó Zoltán nemzetközileg is elismert kertészmérnököt felel, akinek szívügye az ilyen biodiverz zöldfelületek kialakítása.

Sirkó Zoltán szerint a legtöbb városban megszokott nagyon színes egynyári növények ugyan talán jobban szem elé kerülnek, de ha odafigyelünk, meg lehet találni a szépséget a vadvirágokban is.

„Bámulatos tud lenni egy-egy növény levélelszíneződése vagy ha a hideg reggeleken ráfagy a zúzmara a hosszú fűszálakra. Szeretnénk ezt az ökotudatos gondolkodásmódot érvényesíteni, és a tapasztalataink szerint nyitottak az emberek rá, jobban is, mint vidéken. A budapestieket egyfajta nosztalgia tölti el, amikor vadvirágos rétekkel találkoznak, ráadásul olyan különleges nappali lepkéket is láthatnak, ami egyértelműen a gyermekkorukra emlékezteti őket” – magyarázta, hozzátéve, hogy a virágzó növények úgy vonzzák a beporzókat, mint a mágnes. A növényeket mind a hét helyszínen a klimatikus viszonyok alapján választották ki.