A Vadvirágos Újpest keretein belül első körben négy helyszínen telepít növénytársulásokat Újpest Önkormányzata, melyekben őshonos növényeket is felfedezhetünk majd. Az egyik ilyen helyszín a Homoktövis Parkban lesz, ahol a héten elkezdték a talajelőkészítést, amelyre azért van szükség, hogy az ültetendő növényfajok majd otthonosan érezzék magukat.

De mi történik pontosan?

Sirkó Zoltán kertészmérnök kollégáival előzetesen minden helyszínen talajminta vizsgálatot végzett, melyből kiderült, hogy a beültetendő területeken milyen állapotban van a föld, milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen meghatározás után végeznek talajszerkezet javítást a Homoktövis Parkban, melynek talaja jelen pillanatban egy homokos, kevésbé vízmegtartó, száraz talaj. Ez bizonyos esetekben nem is baj, hiszen kedvez olyan növényeknek, mint a homoktövis, aminek őshonos populációi csak Újpesten találhatóak meg, ezért is nyilvánították 1974-ben védetté azt a területet, amin megtalálhatóak.

A Homokövis Parkban így a Vadvirágos Újpest program kijelölt helyén, a talajelőkészítés folyamán talajszerkezet javítást végeznek, aminek segítségével fokozzák a talaj vízmegtartó képességét, illetve komposzttal és alginittal javítják a szerkezetét, hogy megfelelő körülmények legyenek az ültetendő őshonos növények számára. Kialakításra kerül továbbá az ágyás körvonala is.

A talajelőkészítés mellett elkezdődött a szaporítóképeletek begyűjtése is, amiről hamarosan szintén beszámolunk.